Ewa Jaroszyńska, właścicielka Restauracji Pod Wiązem, opowiada taką historię: w maju 1991 roku zasialiśmy z rodziną nasiono, które, dojrzewając przez lata, zrodziło dziś piękne drzewo. Mówi nie tylko o symbolu restauracji, ale też o relacjach łączących pracowników i gości.        
Ewa Jaroszyńska, właścicielka Restauracji Pod Wiązem, opowiada taką historię: w maju 1991 roku zasialiśmy z rodziną nasiono, które, dojrzewając przez lata, zrodziło dziś piękne drzewo. Mówi nie tylko o symbolu restauracji, ale też o relacjach łączących pracowników i gości.        

Zaciszna, zielona część miasta, kwiecisty ogród letni i przytulne wnętrze - tak najkrócej można scharakteryzować Restaurację pod Wiązem. Życie rzeczywiście tu zwalnia, oddalając nas od miejskiego zgiełku i przenosząc w sielskie klimaty, gdzie rodzinna atmosfera spotyka się z zamiłowaniem do tradycyjnej polskiej kuchni, wzbogaconej o nowości kulinarne.

Świeże produkty wysokiej jakości, kompozycja dań współgrająca z porami roku, własne wypieki i wyroby oraz wieloletnie doświadczenie i pasja, stanowią o wyjątkowym charakterze tego miejsca.

Sezonowość Pod Wiązem przejawia się zarówno w menu, jak i ciekawych wydarzeniach, które ubarwiają spędzanie wolnego czasu. Latem, w zielonym ogrodzie, serwuje się tu kolorowe koktajle, grilluje w gronie rodzinnym, przyjeżdża rowerem na pyszną owocową lemoniadę i zabiera dzieci na naturalne lody. Jesienią pachnie tutaj grzybami, dziczyzną i szlachetną polską gęsią. Wtedy również najlepiej smakuje młode wino.

Zima to czas, gdy pali się w szamotowym piecu kaflowym i serwuje jedyną taką atrakcję na Śląsku - placki z blachy. To czas, kiedy spiżarnia jest najbogatsza w nalewki, miody pitne, konfitury i marynaty własnej produkcji. Wiosna, zapętlając cykl roczny, kusi ogrodowymi nowalijkami i ciekawymi wydarzeniami (np. warsztaty cukiernicze dla dzieci, koncerty z muzyką na żywo, pikniki plenerowe).

- Wiemy, że nic tak nie zbliża ludzi, jak idealnie skomponowany posiłek. Wiedzę, którą czerpiemy z rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, urozmaicamy nowymi pomysłami. A świeże polskie produkty to podstawa dobrej i uczciwej kuchni. Dodać należy, że szefową kuchni i kreatorką smaku od wielu lat jest kobieta - Iwona Kulik. Wspólnie tworzymy to miejsce, mamy więc stały personel, który do wiedzy wypracowanej przez lata wkłada całe serce - dodaje pani Ewa.

Restauracja pod Wiązem słynie z przyjęć o różnym charakterze – od rodzinnych i okolicznościowych (wesela, komunie, chrzciny, stypy, urodziny, rocznice, studniówki), po spotkania biznesowe (konferencje, bankiety). Stawia na indywidualne podejście i jeśli organizuje, na przykład, wesele, to personel całą uwagę skupia na tym wydarzeniu tak, by para młoda i goście poczuli się wyjątkowo. Jeśli chodzi o działalność cateringową, podobnie jak w ofercie stacjonarnej, specjalizuje się w spotkaniach zarówno firm i gości indywidualnych.

- Każde wydarzenie jest dla nas wyzwaniem, zarówno kameralne, jak i na dużą skalę. Działamy nie tylko w Gliwicach, ale i na całym Śląsku. Dysponujemy profesjonalnym sprzętem cateringowym oraz zatrudniamy wykwalifikowaną obsługę. Kochamy to, co robimy i ponad wszystko cenimy sobie zadowolenie naszych gości  - tłumaczy Ewa Jaroszyńska. 

Najnowszą dziedziną, w której specjalizuje się Restauracja pod Wiązem, jest  pracowania cukiernicza. I tu, podobnie jak w restauracyjnym menu, tradycja łączy się nowoczesnymi rozwiązaniami. Specjalnością są torty, ozdabiane ręcznie na życzenie gości. Do wypieków wykorzystuje się tylko naturalne składniki, bo to one decydują o smaku. 

- Proponujemy torty na imprezy okolicznościowe i wesela, okazyjne ciasta, w tym bezy, serniki i sezonowe mieszanki oraz tematyczne Candy Bary - dodaje właścicielka.  

Restauracja Pod Wiązem
ul. Dolnej Wsi 40
44-100 Gliwice
biuro@podwiazem.pl
www.podwiazem.pl
restauracja 32 231 45 29
menadżer  601 159 410


Promocja

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"