Konnichiwa! W tym języku oznacza dzień dobry! Oddalmy się trochę od naszego domu i spróbujmy czegoś orientalnego. Japonia to kraj wschodzącego słońca i kwitnącej wiśni. Wybór potraw i kombinacji smaków, które podbiły serca na całym globie, jest tam szeroki niczym wachlarz gejszy.
Coraz częściej odwiedzamy u nas orientalne restauracje i sięgamy po ich specjały. Co powiecie na krewetki w tempurze w towarzystwie nieziemskiego sosu? Do dzieła! Proponuję skorzystać ze świeżych krewetek, które dostaniecie w większych marketach. Nie bójcie się obierania ich, nie jest to takie straszne. W jednym z poprzednich przepisów opisałem jak pozbyć się tej „zbroi”. Po usunięciu pancerza, musimy wyciągnąć jelito. Wystarczy naciąć krewetkę wzdłuż i za pomocą wykałaczki wyciągnąć tę czarną „niteczkę”. Gotowe! Zabierzmy się za sos. Uwierzcie, on spotęguje doznania smakowe naszego orientalnego dania. Obrane mango pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia oraz zblenduj. Następnie dodaj tam posiekaną papryczkę chili, imbir, sok z cytryny oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, by składniki oddały swój smak.Czas przygotować tempurę. Chyba każdy uwielbia ten japoński rodzaj panierki. Potrzebujemy do tego szklankę lodowatej wody gazowanej, pół szklanki mąki kukurydzianej oraz pół szklanki mąki pszennej. Wszystko mieszamy energicznie tak, aby powstała nam gładka masa przypominająca ciasto naleśnikowe. W niej będziemy topić krewetki przed smażeniem.Do garnka wlej olej i rozgrzej. W tzw. międzyczasie złap za ogon krewetki oraz maczaj je w przygotowanej masie. Następnie wrzucaj na głęboki olej, aż uzyskają złocisty kolor. Usmażone umieść na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w różnej formie z ulubionymi dodatkami.Jak to mawiają w Japonii „Itadakimasu!” co oznacza smacznego!
SKŁADNIKI:
250 ml lodowatej wody gazowanej
125 g mąki kukurydzianej
125 g mąki pszennej
10 świeżych krewetek
300 ml oleju do smażenia
1 mango
2 ząbki czosnki
1 papryczka chili
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
Sól, pieprz
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj