Wystarczyło kilka miesięcy, by gliwiczanie pokochali lodziarnię Gelateria Veneta. Zasługa to, rzecz jasna, pysznych lodów. Ale nie tylko. Klienci po prostu czują, że właściciele wkładają w swoją pracę serce. 

                         
Jakiś czas temu do lodziarni mieszczącej się w kamienicy przy ul. Siemińskiego 18-22 weszli przebywający z wizytą w Gliwicach Czesi. - Słyszeliśmy, że są tu pyszne lody – gdy to mówili, nie wiedzieli jeszcze, że za ladą stoi ich rodaczka…

Właściciele lodziarni Gelateria Veneta to czesko-włoskie małżeństwo. Ivana Plchotova i Valerio Savio, zawodowi siatkarze, po zakończeniu sportowej kariery postanowili podzielić się z gliwiczanami swoją pasją i miłością do lodów. To także, w przypadku Valeria, kontynuacja rodzinnej tradycji, wywodzącej się z Dolomitów i rozpowszechnionej przez jego dziadka w Niemczech, zaś przez niego w Gliwicach.      

Valerio, produkując lody, łączy więc dwa istotne czynniki: słynną włoską lodziarską tradycję z polskimi smakami. 

- Mąż siedzi wieczorami w domu i myśli, jakie smaki zachwycą naszych gości – zdradza Ivana. 

Tak na przykład narodził się jabłecznikowy. Ile z nim roboty (lody w Gelaterii powstają przecież z naturalnych produktów, więc trzeba oczyścić jabłka), wiedzą tylko Valerio i Ivana. Ale mówią, że trudzić się warto, dla  uśmiechu zadowolonego klienta, który wraca.       

Gelateria Veneta robi lody sezonowe, pod porę roku. I tak latem królowały truskawkowe, cytrynowe, wiśniowe czy czereśniowe, także, oczywiście, sorbety, jesienią zaś przyszedł czas na słodkie ziemniaki, dynie, kasztany. Zimą królować będą te z alkoholem i rozgrzewającymi przyprawami, jak kardamon, cynamon. Czeszka i Włoch chcą udowodnić, że lodów nie je się tylko latem.

W chłodne dni Gelateria Veneta zaprasza, by z lodami zostać w jej wnętrzach (ściany, stoliki, wygodne siedziska utrzymane w kolorach lodów śmietankowych i czekoladowych, do tego nutka pistacji, zawieszona – w postaci lamp – u sufitu, znalazło się i miejsce dla dzieci), tym bardziej że  serwuje się tu inną włoską specjalność – kawę. 

W jesienne czy zimowe chłody warto spróbować też czekolady na gorąco, prawdziwej, nie z proszku, gęstej, dodającej energii, robionej według włoskiego przepisu. A wśród smakołyków, prócz lodów, jeszcze gofry (przepis na ciasto również włoski) - ze śmietaną, owocowym sosem lub gorzką czekoladą… Mhm… Kusi...

Ivana i Valerio wszystko robią na miejscu, z naturalnych składników. Mówią, że pielęgnują włoską tradycję, a używają najlepszych polskich produktów - mleka, śmietanki i owoców. Sprzedają to, co sami jeść lubią.  A że Valerio jest perfekcjonistą, można mu ufać. I klienci ufają, nie tylko ci z Gliwic. 

Gelateria Veneta 
Gliwice, ul. Siemińskiego (wcześniej Wieczorka) 18-22
tel. 504 705 701 

Polub na Facebooku! 

PROMOCJA 






Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"