Kiedy jedni w lutym czekają na Walentynki, by wspólnie z drugą połówką celebrować święto zakochanych, drudzy z niecierpliwością oczekują najsłodszego dnia w ciągu roku, a mowa o Tłustym Czwartku. Kolejny raz tłuste pączki oraz faworki opanują zamek w Toszku.   

To będzie prawdziwa uczta smaków, a rządzić będą kreple, pączki oraz faworki. Choć wydawać by się mogło, że będzie tłusto i słodko, to nic bardziej mylnego, ponieważ coraz częściej serwowane są jury oraz przybyłym gościom wytrawne propozycje pączków.  

Trzecia odsłona 

Tłusty Czwartek przypada w tym roku 27 lutego, jednak to dzień później, a więc 28 lutego toszecki zamek opanują Koła Gospodyń Wiejskich. W sali Peterswaldzkiej o godz. 17.30 rozpocznie się trzecia edycja  „Powiatowego Festiwalu Krepla”. Wstęp dla wszystkich łasuchów na to wydarzenie jest wolny. Podczas festiwalu będzie okazja degustować pyszne pączki, kreple, faworki oraz inne specjały, a gdyby tego było mało, to odwiedzający mogą zakupić przygotowane wyroby przez KGW, by zaopatrzyć się na dłużej w pyszne smakołyki. Organizatorzy zapraszają do zamkowych murów, gdzie o muzyczną atmosferę zadba duet Alicja i Krzysztof.

Gminy meldujcie się! 

Podczas festiwalu do rywalizacji o najlepsze kreple staną Koła Gospodyń Wiejskich z: Płużniczki, Kleszczowa, Bargłówki, Rzeczyc, Paczyny, Chechła, Kotulina, Kotliszowic, Pilchowic, Pniowa, Byciny, Rudna, Bojszowa, Łan Wielkich, czy Kozłowa. Niektóre koła są już zaprawione w boju w ostatnich edycjach festiwalu, jednak nie każdy specjalizuje się w pączkach. – Kiedy już się zdecydowałyśmy na udział w „Powiatowym Festiwalu Krepla” i wysłałyśmy zgłoszenie, to szybko się okazało, że żadna z nas tak do końca nie jest „pączkowym” ekspertem. Zaryzykowałyśmy i jako nasze konkursowe pączki podałyśmy m.in. pączka z boczkiem nadziewanego sosem serowym. Ryzyko się opłaciło i zostałyśmy nagrodzone. Każdy udział w konkursie to prawdziwy festiwal smaku - poza tradycyjnymi pączkami czy faworkami, szykujemy pączki i inne przysmaki o najróżniejszych smakach, teksturach - szczegóły w przededniu kolejnej edycji Festiwalu zachowamy dla siebie i mam nadzieję, że uda nam się znowu zaskoczyć nowym smakiem – opowiada Sonia Ledwoń, która reprezentuje Koło Gospodyń Wiejskich „Kozłowianki”.  

KGW z gminy Sośnicowice

KGW „Kozłowianki” powstały 6 lat temu, obecnie liczy sobie 38 członków, w tym nawet kilku panów. - Prezentujemy chyba wszystkie możliwe pokolenia wiekowe - począwszy od naszych niezastąpionych babć, a kończąc na młodzieży. Uczestniczymy w konkursach i wydarzeniach dla KGW. Mamy na naszym koncie kilka sukcesów, takich jak zajęcie III miejsca w powiatowym etapie Bitwy Regionów, dzięki któremu miałyśmy możliwość pojechać do Strasburga, czy nagroda (wyróżnienie) w pierwszej edycji Festiwalu Krepla – wymienia Ledwoń.
Przygotowania do tłustego wydarzenia rozpoczynają się bardzo wcześnie, każdy chce dopracować własnej roboty kreple, by ująć jury i zdobyć wyróżnienie. - Przygotowanie czegoś wyjątkowego to w pierwszym etapie burza mózgów, potem faza testowa wraz z fazą degustacji, które przy takiej ilości kalorii nigdy nie kończą się dobrze, a wszelkie noworoczne postanowienia legną w gruzach. Ale koniec końców warto takie ofiary ponosić, chociażby dla puszystego pączka z cytrynowym lemon curd, którego przepisem się z Wami podzielimy – podsumowuje Kozłowianka.
 
Pączki z nadzieniem lemon curd (przepis na 10 szt. średnich pączków):
Ciasto na pączki:
250 g mąki pszennej, 125 ml ciepłego mleka, 2 żółtka średnich jajek, 20 g cukru, 13 g świeżych drożdży, 25 g masła, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, smalec do smażenia pączków

Zaczynamy od zrobienia zaczynu składników na ciasto po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe drożdże wsypujemy do miski. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.
Do dużej miski wsyp pozostałe suche składniki, dodaj żółtka, roztopione i przestudzone masło, dodaj resztę ciepłego mleka, łyżkę spirytusu i przygotowany wcześniej zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto zostaw w tej samej misce, przykryj je ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrastania na minimum godzinę.  Po wyrośnięciu ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm i szklanką (lub foremką) wytnij kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
W garnku na średniej mocy palnika nagrzać smalec do 175 stopni Celsjusza, pączki wkładać na nagrzany smalec po kilka sztuk i smażyć 2 – 3 min z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy, a następnie nadziać przygotowanym kremem lemon curd.

Lemon curd:
75 g cukru, 50 ml soku z pomarańczy, 40 ml soku z cytryny, 40 g masła, 2  żółtka z średnich jaj, 15 g skrobi kukurydzianej 

Do miski dodać cukier, sok z pomarańczy, sok z cytryny, żółtka, skrobię kukurydzianą i masło. Następnie dokładnie wymieszaj. Miskę ustaw nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Krem cały czas mieszaj, aż do momentu zgęstnienia. Miska nie powinna być w wodzie,  a woda musi się cały czas gotować na wolnym ogniu. Lemon curd przykryć folią plastikową i włożyć do lodówki na 2 godziny lub na noc. Pączki nadziewać tylko z końcówką do nadziewania.

Polewa czekoladowa:
25 g czekolady, 50 ml śmietanki 30%

Czekoladę i śmietankę umieścić w garnku i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu. Delikatnie polewać pączki czekoladą.
Smacznego!
 c.

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"