Przed świętami „na widelec” wzięliśmy Doriana Sługockiego, znanego czytelnikom Nowin Gliwickich z kulinarnej rubryki „Dorian gotuje”. Nieco przewrotnie już na wstępie przyznał ze śmiechem, że przed Wielkanocą ma ograniczony dostęp do kuchni.
Mama, Ewa gra główne skrzypce – mówi, dodając, że tata – Andrzej, wieloletni dziennikarz naszej redakcji – dorzuca „do smaku” swoje sugestie w kwestii świątecznych potraw. A Dorian? Z przymrużeniem oka wyraża nadzieję, że może w tym roku uda mu się „przemycić” jakąś własną potrawę.
W rodzinnym domu Sługockich, święta mają tradycyjny charakter. Króluje żurek – a może barszcz biały? Nazewnictwo bywa tu płynne. Dla Doriana to żurek z dodatkiem święconki, dla mamy – barszcz.
- To takie 50 na 50 – mówi Dorian. Zamiast klasycznej wkładki, na talerzu lądują pokrojone produkty z koszyczka – i to one nadają zupie wyjątkowy charakter.
Jeśli chodzi o słodkości, tradycyjna babka ustępuje miejsca nowszym deserom. Dawniej – wspomina nasz bloger – bywała ogromna, oblana czekoladą, dziś częściej pojawiają się serniki baskijskie, bezy i inne „wariacje wielkanocne”. Ale nie wszystko się zmienia. Ćwikła, robiona co roku przez babcię Doriana, to smak, bez którego nie wyobraża sobie Wielkanocy.
- Ach, te buraczki gotowane z chrzanem, intensywnie różowe, które potęgują doznania smakowe – opowiada rozmarzony. Specjalnie zadzwonił do babci Jadzi, by poprosić o dodatkowy słoik tylko dla siebie. Mówiąc o babci, z sentymentem wspomina także dziadka Zdzisława, który zawsze dbał o tradycyjne obchody świąt i zrzeszał przy stole całą rodzinę.
Buraczki z chrzanem to domena babci, ale niektóre smaki to wyłącznie jego specjalność. Dorian sam robi zakwas na żurek i zakwas z buraka. Nieodzowny jest też domowy majonez.
- Sprawdzałem skład sklepowych majonezów. Zwróćcie uwagę, jak mało jest w nich naturalności! A przecież majonez, to żółtka, olej, sok z cytryny, przyprawy i kilka minut miksowania. Zachęcam, w te święta zróbmy własny, domowy, zdrowy majonez – przekonuje bloger.
Śniadanie wielkanocne w rodzinie Sługockich zaczyna się około godziny 10.
- W święta celebrujemy każdą wspólną chwilę – opowiada Dorian.
Po śniadaniu rozmowy przy kawie, ciastko, herbata. A potem obiad, często w śląskim stylu: roladka, modra kapusta, kluski. Ale nie brakuje też bardziej uniwersalnych dań: - Kotlet schabowy czy pierś z kurczaka – każdy znajdzie coś dla siebie, bo mama lubi wszystkim dogodzić – mówi z nieskrywanym uznaniem.
Pytany o swoje kulinarne początki, wraca pamięcią do czasów, gdy wyprowadził się z domu. Gotować uczył się przez telefon, od mamy. Pierwszy rosół? - To była woda łyżką jedzona - śmieje się dzisiaj. – Choć mój przyjaciel Rafał, który był testerem, upierał się, że rosół był smaczny.
Z czasem gotowanie stało się pasją Doriana. - Zazwyczaj nikogo nie wpuszczam do kuchni – lubię zaskakiwać, a najlepszą nagrodą jest, gdy ktoś powie, że to jest pyszne – dodaje.
Składniki do swoich potraw Dorian kupuje najczęściej na targu przy ulicy Lipowej, gdzie znajduje nie tylko doskonałej jakości i świeżości warzywa, owoce czy jajka, ale też satysfakcję z tego, że wspiera lokalnych rolników. Chętnie zagląda także do warzywniaka, który znajduje się przy tej samej ulicy.
Miłość do gotowania to w dużej mierze zasługa mamy, Ewy. Ale i tata miał tu swój kulinarny wkład. Co ciekawe, najbardziej Dorianowi zapadł w pamięć pewien prosty smak dzieciństwa: kajzerka z makiem z nieistniejącej już piekarni osiedlowej Stryczek, z masłem i serem oraz szklanka mleka – wspomnienie wspólnego śniadania z tatą.
Dorian Sługocki uwielbia eksperymentować ze smakiem i tuningować znane przepisy. W kolejnych wydaniach Nowin Gliwickich znajdziecie jego nowe propozycje. Po więcej, koniecznie zaglądajcie na jego profil na Instagramie.
Dorian gotuje... na Wielkanoc
Przedstawię Wam kilka niestandardowych przepisów, którymi możecie zaskoczyć rodzinę. Głównymi bohaterami będą chrzan, majonez oraz musztarda. Zacznijmy od majonezu, oczywiście domowego. Potrzebujemy kilku składników. Jajko, olej, cytryna, musztarda, sól oraz pieprz. Do dzieła! Do wąskiego naczynia dodaj w/w składniki. Za pomocą blendera, tworząc wir od samego dołu naczynia kieruj się powoli ku górze, patrząc jak powstaje to kremowe zjawisko! Gotowe!
Przechodzimy do kolejnego przepisu. Jajka faszerowane. Do garnka dajemy jajka w temperaturze pokojowej, zalewamy zimną wodą i dodajemy sól. Od momentu wrzenia pozwalamy się im gotować około 8 minut. Następnie ostudźmy je zimną wodą. Obrane przekrawamy na pół, wyciągając żółtka do innego naczynia. To tam zrobimy nietuzinkowy farsz. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę sarepską i francuską, tarty chrzan oraz ulubione przyprawy. Wszystko za pomocą widelca mieszamy ze sobą. Przekrojone białka wypełniamy masą. Dekorujemy je dodatkowo koperkiem, rzodkiewką oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Co powiecie na białe kiełbaski zapiekane z sosem chrzanowo- musztardowym? To danie z naczynia żaroodpornego, które z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole. Do rondelka dodajmy śmietanę, majonez, chrzan, musztardę oraz sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i podgrzewamy wszystko do połączenia składników i złączenia smaków. Tak powstanie nam kremowy sos, niezbędny do wyłożenia naczynia, w którym te białe kiełbaski będą prażyć się w piekarniku. Na patelni z odrobiną oleju musimy podsmażyć nacięte kiełbaski do zrumienienia się. Następnie przełożymy je talerz w celu odpoczynku. Na tę samą patelnię dorzućmy cebulę oraz czosnek, zbierając smak. Kontynuujmy smażenie do szklistości. Czas na złożenie naszej wielkanocnej wariacji. Na dół naczynia żaroodpornego wykładamy sos, następnie podpieczone białe kiełbaski, które okraszamy cebulą z czosnkiem. Nasze danie wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w opcji termoobieg. Podajemy je w tym naczyniu na desce do krojenia, posypując całość posiekanym koperkiem. To wszystko musi wyjść pyszne! Smacznego. Wesołych Świąt!
SKŁADNIKI NA MAJONEZ:
250 ml oleju
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ulubionej musztardy
sól, pieprz
SKŁADNIKI NA FASZEROWANE JAJKA:
4 jajka
1 łyżka majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 rzodkiewki
garść posiekanego koperku
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE BIAŁE KIEŁBASKI:
3 białe kiełbasy
200 g śmietany 18%
100 g śmietany 30%
5 łyżek chrzanu
3 łyżki ulubionej musztardy
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Komentarze (0) Skomentuj