Święta Wielkanocne w Ukrainie obchodzone są tydzień po świętowaniu w kościele rzymskokatolickim. Choć niewiele różnią się od Wielkanocy w Polsce, jest kilka zwyczajów, które nieznane są w naszym kraju. 

Opowiada nam o nich Tatiana z Odessy, która z powodu wojny przyjechała z córeczką do Gliwic i teraz tutaj gotuje na zamówienie.
Wielkanoc według tradycji jest jednym z największych i najbardziej uroczystych świąt religijnych i świeckich w kalendarzu Ukraińców. Wiąże się z nim mnóstwo tradycji i rytuałów. Tradycyjne wielkanocne symbole to kulicz, pascha i zdobione jajka. Kulicz to cylindryczne babeczki z rodzynkami, polane lukrem i bogato zdobione. Kraszanki malowane są przez dzieci, przeważnie na czerwono – jest to kolor ognia i życia, które się w jajku zaczyna. W Wielkim Tygodniu Ukraińcy obowiązkowo witają się słowami „Chrystus zmartwychwstał! (Chrystos Woskres) – Zaprawdę zmartwychwstał!”(Woistyno Woskres) na ulicach, w sklepach, a nawet rozmawiając przez telefon.

W niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w cerkwi odbywa się poranne nabożeństwo, które rozpoczyna się już od 4 rano. Wielu Ukraińców nie kładzie się spać w nocy z sobotę na niedzielę. Po tym czuwaniu pop święci pokarmy.
W ukraińskich koszykach (większych niż nasze) znaleźć można babkę, wielkanocne jajka, kiełbasy, a w niektórych nawet wino! Po świeceniu rodziny wracają do domów, ze świecami paschalnymi, od których zapalają świece w domu. Ważne, żeby płomień nie zgasł po drodze. O wschodzie słońca jedzą wielkanocne śniadanie, na które składa się kulicz i jajka. Dopiero później mogą zjeść inne potrawy.
Tatiana wyjaśnia też, że na Ukrainie istnieje duża liczba zabaw wielkanocnych. Najbardziej popularna jest gra z jajkami, znana również w niektórych naszych domach. Kiedy wybierze się jajko, stuka się nim w jajko innej osoby, najpierw czubkiem, a potem drugą stroną. Przegrywa ten, komu skorupka pęknie najszybciej. Właściciel jajka, które zostanie całe, będzie się cieszył zdrowiem i powodzeniem.

Z kolei bardzo popularny w Polsce „lany poniedziałek”, nie jest obchodzony w rodzinnej miejscowości Tatiany. Istnieje natomiast zwyczaj spotykania się z rodzinami tydzień po świętach, gdy Ukraińcy odwiedzają groby bliskich zmarłych. - Dla nas to też duże święto – przy miejscach spoczynku naszych bliskich spożywamy jajka i babki, które zostały po Wielkanocy. W ten sposób i nieobecnych włączamy do świętowania – kończy opowieść nasza rozmówczyni.

Przepis na paschę:
Składniki: 1 kg twarogu, szklanka cukru, pół kostki masła, 5 żółtek jaj, 200 g śmietany najlepiej 30 proc., miód, skórka z cytryny i bakalie, jedna łaska wanilii
Tatiana dodaje do tego mały kieliszeczek wódki.
Sposób wykonania:
Masło, twaróg i cukier ucieramy, dodajemy żółtka i śmietanę, wanilię i bakalie oraz alkohol. To wszystko dajemy na wyłożone gazą sito i odkładamy na dobę do lodówki.
Paschę można udekorować bakaliami.

(aku)

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"