Święta Wielkanocne w Ukrainie obchodzone są tydzień po świętowaniu w kościele rzymskokatolickim. Choć niewiele różnią się od Wielkanocy w Polsce, jest kilka zwyczajów, które nieznane są w naszym kraju.
Opowiada nam o nich Tatiana z Odessy, która z powodu wojny przyjechała z córeczką do Gliwic i teraz tutaj gotuje na zamówienie.
Wielkanoc według tradycji jest jednym z największych i najbardziej uroczystych świąt religijnych i świeckich w kalendarzu Ukraińców. Wiąże się z nim mnóstwo tradycji i rytuałów. Tradycyjne wielkanocne symbole to kulicz, pascha i zdobione jajka. Kulicz to cylindryczne babeczki z rodzynkami, polane lukrem i bogato zdobione. Kraszanki malowane są przez dzieci, przeważnie na czerwono – jest to kolor ognia i życia, które się w jajku zaczyna. W Wielkim Tygodniu Ukraińcy obowiązkowo witają się słowami „Chrystus zmartwychwstał! (Chrystos Woskres) – Zaprawdę zmartwychwstał!”(Woistyno Woskres) na ulicach, w sklepach, a nawet rozmawiając przez telefon.
W niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w cerkwi odbywa się poranne nabożeństwo, które rozpoczyna się już od 4 rano. Wielu Ukraińców nie kładzie się spać w nocy z sobotę na niedzielę. Po tym czuwaniu pop święci pokarmy.
W ukraińskich koszykach (większych niż nasze) znaleźć można babkę, wielkanocne jajka, kiełbasy, a w niektórych nawet wino! Po świeceniu rodziny wracają do domów, ze świecami paschalnymi, od których zapalają świece w domu. Ważne, żeby płomień nie zgasł po drodze. O wschodzie słońca jedzą wielkanocne śniadanie, na które składa się kulicz i jajka. Dopiero później mogą zjeść inne potrawy.
Tatiana wyjaśnia też, że na Ukrainie istnieje duża liczba zabaw wielkanocnych. Najbardziej popularna jest gra z jajkami, znana również w niektórych naszych domach. Kiedy wybierze się jajko, stuka się nim w jajko innej osoby, najpierw czubkiem, a potem drugą stroną. Przegrywa ten, komu skorupka pęknie najszybciej. Właściciel jajka, które zostanie całe, będzie się cieszył zdrowiem i powodzeniem.
Z kolei bardzo popularny w Polsce „lany poniedziałek”, nie jest obchodzony w rodzinnej miejscowości Tatiany. Istnieje natomiast zwyczaj spotykania się z rodzinami tydzień po świętach, gdy Ukraińcy odwiedzają groby bliskich zmarłych. - Dla nas to też duże święto – przy miejscach spoczynku naszych bliskich spożywamy jajka i babki, które zostały po Wielkanocy. W ten sposób i nieobecnych włączamy do świętowania – kończy opowieść nasza rozmówczyni.
Składniki: 1 kg twarogu, szklanka cukru, pół kostki masła, 5 żółtek jaj, 200 g śmietany najlepiej 30 proc., miód, skórka z cytryny i bakalie, jedna łaska wanilii
Tatiana dodaje do tego mały kieliszeczek wódki.
Sposób wykonania:
Masło, twaróg i cukier ucieramy, dodajemy żółtka i śmietanę, wanilię i bakalie oraz alkohol. To wszystko dajemy na wyłożone gazą sito i odkładamy na dobę do lodówki.
Paschę można udekorować bakaliami.
(aku)
Komentarze (0) Skomentuj