Klimat lokalu i atmosfera się nie zmieni - nadal będą pracować w nim i prowadzić go ci sami ludzie. Zmieniamy się, bo chcemy dalej ewoluować i zająć się tematem kawy.
Rozmowa z Pawłem Siemaszko, współzałożycielem palarni kawy Kafar.

Kafo zaczynało 13 lat temu i miało swoją filozofię. Jakie były jej najważniejsze punkty?
Gdy otwieraliśmy kawiarnię w Gliwicach, polska scena kawy speciality jeszcze raczkowała, a na Śląsku w zasadzie jej nie było. Mieliśmy świadomość, że naszym głównym celem będzie edukacja i propagowanie picia kaw, które są jaśniej palone i znacząco odbiegają od tego, co piło się przez poprzednie lata w Polsce. Dzięki cyklom warsztatów dla gości oraz dobrze wyszkolonemu zespołowi udało nam się zbudować fascynującą społeczność, interesującą się kawą oraz różnymi metodami jej parzenia. Tymi działaniami chcieliśmy zwrócić uwagę naszych gości: że jest alternatywa dla włoskiego espresso i kawy tak ciemno wypalonej, że bez mleka i cukru nie da się jej wypić. Okazało się, że nasza oferta ma bardzo dobry odbiór, a alternatywne metody parzenia kawy świetnie trafiły w lokalne gusta. Grono ludzi, za naszą namową, zamiast drogiego ekspresu ciśnieniowego, wybrało metody alternatywne pozwalające wydobyć najsubtelniejsze aromaty z kawy, jednocześnie dając duże pole do manewru jeśli chodzi o sposób jej zaparzania.

Firma rozwinęła się i ma dziś kilka lokalizacji. Zresztą bardzo cenionych. 
Kafo to z pewnością początek kilku innych działalności, między innymi systemów do filtracji wody, dedykowanych dla kawiarni i palarni kawy. Woda w Gliwicach jest bardzo twarda i okazało się, że smak ziaren, które serwujemy nie spełnia naszych oczekiwań. Ponieważ nie znaleźliśmy rozwiązania, które by nas satysfakcjonowało, skonstruowaliśmy system dający 100% kontrolę nad składem mineralnym wody. Skład wody ma kolosalne znaczenie dla smaku i aromatu kawy i herbaty, jest wiele subtelnych zależności, które sprawiają, że ta sama kawa może smakować wyśmienicie lub fatalnie. Nasze rozwiązanie, pozwalające projektować wodę okazało się strzałem w dziesiątkę i obecnie większość najlepszych kawiarni i palarni w Polsce korzysta z naszego systemu filtracji i dozowania minerałów. Ale oprócz wody, dzięki Kafo powstała Palarnia Kawy Kafar. To w Kafo spotkałem mojego wspólnika Adama Laskę i Bartka Hilszczańskiego, z którymi postanowiliśmy rozwijać dalej temat kawy. Zaczęliśmy od przebudowania trzydziestoletniej niemieckiej przyczepy na foodtrucka z kawą i to był początek Kafara. Teraz z Adamem i Błażejem prowadzimy palarnię, znaną w całej Polsce. Oprócz palenia i importu kawy zajmujemy się szkoleniem baristów oraz zaawansowanymi kursami z tematu palenia kawy oraz sensoryki. 

Siemińskiego to dobry adres, ulica zmieniła się w ostatnich latach i stała się modna. Kafo było też w awangardzie miejsc, do których chętnie się przychodziło właśnie dla kawy i klimatu. Jak się teraz zmieni? I skąd taka decyzja?
Klimat lokalu i atmosfera się nie zmieni - nadal będą pracować w nim i prowadzić go ci sami ludzie. Zmieniamy się, bo chcemy dalej ewoluować i zająć się tematem kawy. Obecnie w Gliwicach jest mnóstwo kawiarni, śniadaniowni i lokali bistro. My natomiast chcemy zajmować się kawą - to najbardziej nas pasjonuje i w tym jesteśmy najlepsi. Stąd decyzja o zmianie marki i zamknięcie pewnego rozdziału.
Oprócz zmiany logo, będą małe zmiany kosmetyczne w wyglądzie lokalu, natomiast chcemy zachować klimat Kafo, od 13 lat mamy stałych gości, którzy traktują nas jak swój salon i ulubione miejsce i nie chcielibyśmy zmieniać u nas tego, co najlepsze.

To nowe to Kafar, choć przecież ta marka jest dobrze znana w Gliwicach i nie tylko. Co więc będzie oferował ten na Siemińskiego?
Z pewnością będzie to nasza kawa, zawsze świeżo palona, czasem będą pojawiać się ziarna, które nie będą dostępne w sklepie online. Będą także akcesoria do parzenia kawy i herbaty. Nie zapominamy oczywiście o czymś na słodko, cały czas będą dostępne nasze kultowe ciasteczka, brownie i wypieki z najlepszych gliwickich pracowni. Jeden z naszych roasterów jest doświadczonym kucharzem, a więc rozważamy co jakiś czas weekendowe brunche. Planujemy także comiesięczne spotkania i warsztaty dla naszych gości. W temacie kawy cały czas pojawiają się nowe zagadnienia, techniki parzenia oraz interesujące kawy, więc chcemy kontynuować naszą edukacyjną misję. Mamy świetny zespół profesjonalnych trenerów, którzy potrafią z pasją przekazać wszelkie informacje o kawie.

Czy w planie jest remont? I jak będą wyglądały wnętrza?
Oprócz zmiany logo, będą małe zmiany kosmetyczne w wyglądzie lokalu, natomiast chcemy zachować klimat Kafo, od 13 lat mamy stałych gości, którzy traktują nas jak swój salon i ulubione miejsce i nie chcielibyśmy zmieniać u nas tego co najlepsze. Z pewnością zniknie z ulicy nasz neon, ale planujemy powiesić go w środku lokalu. Pojawią się także nowe grafiki na ścianach.

Najważniejsza jest oczywiście kawa. Jakiej napijemy się w Kafarze przy Siemińskiego?
Oprócz kaw na bazie espresso, można się u nas napić kawy przelewowej - do wyboru zawsze jest kilka pozycji z różnych regionów – Ameryki Południowej, Środkowej, Afryki a nawet Indonezji. Ale ta oferta jest zmienna, kawy są zamawiane w takich ilościach, aby zielone ziarno przed wypaleniem nie traciło jakości. A więc średnio co dwa miesiące nasza oferta całkowicie się zmienia. W nowym roku pojawią się także bardzo wyjątkowe kawy z Kolumbii, które Adam zakupił na specjalnie zorganizowanych aukcjach na plantacji.
(ts)


Kawiarnia Palarnia Kawy Kafar, Siemińskiego 14/1

Kawiarnia Palarnia Kawy Kafar, Bankowa 1

palarniakafar.pl

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"