Czy wiesz, że kuchnia ukraińska czerpie garściami z tradycji kulinarnych Polski, Litwy, Mołdawii, a także wpływów żydowskich, tatarskich czy ormiańskich? To w połączeniu z różnorodnością lokalnych produktów sprawia, że dania z Ukrainy są zaskakujące, pyszne i zdrowe. Wśród nich znajdziemy dania mączne, mnóstwo kasz, kiszonek czy wędzonych produktów. Oto, które z nich są szczególne warte spróbowania.
Suszone ryby
Potrawy rybne nie są szczególnie często spożywane w Polsce. To jednak błąd, ponieważ odpowiednio przyrządzone ryby są nie tylko smaczne, ale także niosą za sobą mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Natomiast na Ukrainie jedną z najbardziej popularnych przekąsek są suszone ryby. Oczywiście w sklepach często pojawia się także wędzona ryba, jednak właśnie suszenie sprawia, że mięso staje się delikatne, kruche i intensywne w smaku. Jak podaje się taki przysmak? Małe gatunki w połączeniu z ulubionym sosem stanowią świetną alternatywę dla frytek czy niezdrowych słonych przekąsek. Suszone ryby można także wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej lub aromatycznej pasty na kanapki. Z pewnością ten produkt znajdzie mnóstwo zastosowań w Waszej kuchni.
Chałwa słonecznikowa
Chałwa to deser, który większości z nas kojarzy się, jako egzotyczny przysmak. Chociaż obecnie jest dostępna niemal w każdym sklepie, to ziaren sezamu niezbędnych do jej wytwarzania na próżno szukać wśród europejskich produktów lokalnych. Dlatego na Ukrainie do jej przygotowania stosuje się bardziej dostępny i tani, a jednocześnie równie zdrowy produkt, czyli ziarna słonecznika. Dzięki nim chałwa ma kruchą konsystencję i orzechowy smak. Chałwę na sposób ukraiński można przygotować w domu. Oprócz łuskanych ziaren słonecznika potrzebny będzie miód, odrobina soli i dowolne wybrane dodatki np. bakalie. Ziarna, miód i sól należy zblendować do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodać do całości posiekane bakalie. Teraz umieszczamy masę w foremce i domowa chałwa gotowa.
Słonina po ukraińsku
Kolejnym przysmakiem charakterystycznym dla kuchni naszych wschodnich sąsiadów jest sało. Choć brzmi enigmatycznie, jest to nic innego jak słonina przyrządzona na sposób ukraiński. Ważny jest nie tylko sposób obróbki, ale także odpowiednie przygotowanie sała. Powinno ono leżakować w solance, a następnie zostać dokładnie natarte mieszanką aromatycznych przypraw. Później można je uwędzić lub co może wielu z nas zaskoczyć, ukisić. Tak przygotowana słonina będzie delikatna i nabierze maślanej konsystencji. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa. Można podać do niej kiszone ogórki lub inne przetwory np. pomidory marynowane po ukraińsku. Takie połączenie sprawdzi się także w towarzystwie mocniejszych alkoholi.
Materiał partnera
Komentarze (0) Skomentuj