Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli potrzebujecie odczarować poranną nudę na talerzu albo nie macie ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, BreakfastWeek jest właśnie dla Was! Festiwal śniadań na mieście potrwa od 8 października do 17 listopada. Stoliki można już rezerwować na https://BreakfastWeek.pl. Chrupiące bajgle, maślane naleśniki a może talerzyk z orientalnymi pysznościami? Podpowiadamy, gdzie warto się wybrać w tej edycji!

Odkryj ulubione śniadania na mieście!

Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i naprawdę dobre śniadanie w takim samym towarzystwie. O to drugie musicie zadbać sami, a najlepsze śniadania zjecie na BreakfastWeek! W tej edycji Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu
i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. W wybranych restauracjach będzie można napić się również owocowego koktajlu
z Purella Superfoods Mix Energia! Dodatkowo, wszyscy Goście do rezerwacji otrzymają opakowanie krakersów Dobry Chrup od marki Lajkonik w prezencie!

Poniżej przedstawiamy restauracje, które idealnie sprawdzą się na celebrację niespiesznego poranku z rodziną, wyjścia ze znajomymi czy na randkę.


Mundo food&people - Katowice

Macie ochotę na kulinarną podróż do słonecznej Argentyny? Jeśli tak, to koniecznie weźcie udział w BreakfastWeek i odwiedźcie Mundo food&people w Katowicach. Restauracja otwarta jest na smaki całego świata, a właściciele inspirują się kuchnią Ameryki Południowej, w której króluje street food. Serwowane tu śniadania z pewnością rozpieszczą Wasze podniebienia
i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu.
Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu francuskiego tosta brûlée z gruszkami gotowanymi w cydrze, lodami z palonego masła i przyprawami korzennymi. Na uwagę zasługuje również tzw. breakfast arepas. To miękkie, aromatyczne placki z kukurydzy wypełnione trzema rodzajami nadzienia – kremową jajecznicą, mangalicą z serem cheddar i warzywami lub pastą
z awokado.

Szynówka 2.0 – Katowice

W centrum Katowic, na ulicy Dworcowej 8, powstała wyjątkowa śniadaniownia – Szynówka 2.0. Jej menu charakteryzuje się prostotą i sezonowością, ale niech Was to nie zmyli. Serwuje się tam bowiem bardzo nowoczesną kuchnię polską i europejską, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalowych talerzach trafi do Gości porządna grzanka z czarnego chleba z pastą z pieczonego bakłażana, jajkiem, gorgonzolą, prosciutto i warzywami. W menu B czeka słodka propozycja, czyli chałka po francusku z cynamonem, mascarpone, wanilią, karmelizowanymi śliwkami w rumie, owocami i sosem z białej czekolady.

Magnum 2.0 – Bielsko-Biała

Przy ulicy Emilii Plater 21  w Bielsku-Białej  znajduje się raj dla miłośników śniadań. W Magnum 2.0 podczas Festiwalu znajdziecie proste, a zarazem bardzo smaczne propozycje, które na długo zapadną w pamięci. Przykłady? Własnej roboty racuchy na maślance nadziewane jabłkiem i gruszką, podane z kremowym serkiem waniliowym i sosem malinowym. Jest też wersja dla miłośników śniadań na słono – pomidory z czosnkiem i cebulą smażone na maśle, zapieczone z chorizo picante, serem mozzarella fior di latte i jajkiem, podawane z chrupiącą bagietką. Polecamy zajrzeć tu podczas Festiwalu, rozsiąść się wygodnie z kawą i rozkoszować  idealnym porankiem.

Cremino Bakery – Bielsko-Biała

Kolejny przystanek w Bielsku-Białej to Cremino Bakery – wyjątkowa śniadaniownia, która od kilku lat rozpieszcza mieszkańców tego miasta sezonowymi specjałami. Serwuje się tutaj pyszne, zdrowe i sycące śniadania podawane w wersji słonej lub słodkiej. Kuchnia bazuje tylko na naturalnych produktach od lokalnych dostawców. Podczas BreakfastWeek zjecie tam m.in. omlet francuski z chorizo, avocado i serkiem śmietankowym czy tost francuski z pomarańczą, mascarpone i musem dyniowym. Do tego domowa chałka z mascarpone, musem z pieczonej dyni, pomarańczą oraz dodatkiem syropu pomarańczowo-klonowego. Brzmi jak dobry początek dnia?

Same Maszkety - Katowice

Macie ochotę na gofry bąbelkowe? Podobno najlepsze to te zrobione samodzielnie w domu. Ale gofry serwowane podczas BreakfastWeek w Samych Maszketach zdecydowanie zadają kłam temu przekonaniu. To właśnie tutaj pieką grube, bąbelkowe wafle, które podawane są z wieloma pomysłowymi dodatkami. Mimo, że są konkretnej wielkości, to pozostają bardzo lekkie i chrupiące. Od 8 października zjemy je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy gofra mexico z wędzonym kurczakiem, warzywami, ostrymi nachosami i sosem meksykańskim. Słodka propozycja to wafle z kremem pistacjowym, serkiem waniliowym, bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Palce lizać!


Na BreakfastWeek zaprasza partner Festiwalu – marka Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

 

Rezerwacje: https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 8 października – 17 listopada 2024

O RestaurantWeek®:


Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z blisko 2 milionami Gości. W wydarzeniu co edycję bierze udział ponad 400 restauracji, z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Nadchodząca jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich Foodies! Dołącz do setek tysięcy Foodies i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych odkryć w najlepszych restauracjach w Polsce!

Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź :
https://RestaurantWeek.pl

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj