Stąpając po posadzkach starej poczty głównej przy ul. Dolnych Wałów, można się przenieść w przeszłość. Wciąż w niej tyle elementów, które pamiętamy sprzed lat! Filary z betonowymi kręgami, na których kiedyś wypisywaliśmy telegramy, dziś mogą służyć do postawienia napoju. Restauracja czerpie zresztą pełnymi garściami z historii tego miejsca – swoją opinię na temat kuchni i atmosfery panującej w Pocztowej 44, można wyrazić na specjalnej karcie pocztowej, którą następnie wrzuca się do zabytkowej skrzynki na listy.

Gotowanie jak sztuka

Od majonezu, po pieczywo – wszystkie, nawet najdrobniejsze elementy dań wytwarzane są na miejscu, w restauracji. Ich smak zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Również koncept podania jest głęboko przemyślany.

- Mój pomysł był taki, żeby niektóre produkty przedstawiać w jednym daniu w różnych odsłonach – wyjaśnia szef kuchni, Jan Filipowski. Klient może czuć się zaskoczony, gdy w menu zobaczy zwyczajną kapustę, a dostanie ją w trzech, zupełnie niespodziewanych odsłonach.

W daniu z kaczką w roli głównej, kapusta czerwona została przesmażona à la minute z pastą z jabłek i cebuli i z selerem naciowym, na górze mięsa pojawiła się jako pikiel z żurawiną, a obok niego w formie espumy (pianki) z kapusty. Z kolei w daniu z kurczakiem w trzech odsłonach podawana jest marchewka. Jedną z nich jest przygotowane z niej puree (marchewka do tego elementu dania gotowana jest przez 4 godziny na maśle). W znakomitej większości dania w karcie przygotowane są z produktów sezonowych.

Trzy perełki

Największym powodzeniem cieszą się zwłaszcza trzy dania: tatar (polędwica wołowa / żółtko / musztarda francuska / pikle / majo szczypiorkowe), dorsz (polędwica z dorsza / brokuły / sos veloute / panko / ziemniak) i makaron z krewetkami (jajeczne tagliatelle / krewetka / szalotka / pomidorki / pietruszka). Nie brakuje także propozycji dla wegetarian, którzy rozkoszować się mogą m.in. kalafiorem z masłem, piklami i wege demi glace. W karcie znalazły się również trzy desery - Fondant czekoladowy z wiśniami, ekler z budyniowym kremem waniliowym i malinami oraz jabłko z brandy podawane z kruszonką orzechową i lodami waniliowymi.

Szef kuchni uczył się od najlepszych

Szef kuchni, Jan Filipowski przygodę z gotowaniem rozpoczął mając 16 lat, na stażu w jednej z najlepszych pszczyńskich restauracji. Już w szkole zdobywał laury, na polskich i na międzynarodowych konkursach. Pracował m.in. w Krakowie, w restauracji Bottiglieria 1881, która dziś może się poszczycić dwoma gwiazdkami Michelin oraz na Kazimierzu w stylowej restauracji Folga. Gdy został zaproszony przez właścicieli Pocztowej 44 do Gliwic, z miejsca zakochał się w przepełnionych historią wnętrzach. 

A w weekend klubowe imprezy

Pocztowa 44 to nie tylko restauracja. Cały lokal określany jest mianem „konceptu klubowo-restauracyjnego”. Co tydzień w piątek i w sobotę o godz. 22.45 z sali głównej większość stołów przenoszona jest do loży, a w ich miejsce powstaje parkiet o powierzchni blisko pół tysiąca metrów kwadratowych, na którym odbywają się imprezy taneczne, z muzyką r&b, house, tech-house, z zachwycającym oświetleniem, którego technologia została stworzona specjalnie na potrzeby tej przestrzeni.

W maju minie 120 lat od czasu rozpoczęcia budowy jednego z najbardziej charakterystycznych budynków w naszym mieście – starej poczty. Reprezentacyjny gmach został oddany do użytku w lipcu 1906 roku. Do 2016 roku wnętrza służyły działalności pocztowej. W 2018 roku zyskały nowe życie i… nowy smak. Zajrzyjcie, spróbujcie kuchni, zatańczcie, przekonajcie się sami.

 

Pocztowa44 
Gliwice, ul. Dolnych Wałów 8

www.pocztowa44.pl
kontakt@pocztowa44.pl

Materiał partnera

Galeria

wstecz

Komentarze (2) Skomentuj

  • Endriu 2024-02-02 12:44:34

    Byliśmy ze znajomymi ;) Jeśli ktoś szuka mega dobrego tatara , to faktycznie polecamy . Generalnie dobre jedzenie.

  • Aga 2024-02-02 12:46:24

    Faktycznie to dobre miejsce dla gliwickich restauracji. Na dziedzińcu jest przecież bardzo dobra pizzeria, a w murach poczty kolejna gastronomia. Z chęcią przyjdziemy sprawdzić!

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"