Ziemniaczano–marchwiowe ołatki i fuczki z kwaśną śmietaną to tylko wybrani bohaterowie kulinarnych warsztatów, które odbędą się 18 maja w Willi Caro.
Tęsknota za utraconymi Kresami i mit kresowego stołu to nie tylko element rodzinnych spotkań, ale motyw obecny także w literaturze, spotkamy go nawet u Adama Mickiewicza. Kresy – równie obszerne geograficznie jak kulinarnie – są prawdziwą skarbnicą smaków: od litewskich kartaczy po łemkowską ciurkę. To właśnie dania z Kresów południowo-wschodnich będą tematem krótkich sesji warsztatowych, w których będziemy mogli uczestniczyć podczas gliwickiej Nocy Muzeów.

Poprowadzi Wojciech Lewandowski, kucharz, pasjonat i popularyzator kulinariów, organizator licznych wydarzeń kulinarnych w tym m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Autor książki „Nalewki i Likiery z Domowego Kredensu”, prowadzi też popularnego bloga o ambitnej kuchni domowej. Współtwórca programu kulinarnego „Makłowicz w Polsce”, założyciel Impresariatu Kulinarnego i Fundacji Dobrego Smaku, które od lat realizują dziesiątki warsztatów i pokazów kulinarnych ze zdolnymi kucharzami i największymi gwiazdami polskich kulinariów. Tęsknotę za kuchnią polskich kresów wyssał z mlekiem matki, której rodzice pochodzą z Wołynia i Wileńszczyzny.

Podczas sesji 1, 2 i 3 warsztatów przygotowywać będziemy ziemniaczano-marchwiowe ołatki oraz jako dodatek do nich śledzie w sosie tatarskim. Sesje 4, 5 i 6 to z kolei fuczki z kiszoną kapustą i kwaśną śmietaną oraz jako dodatek do nich śledzie wileńskie w korzennej marynacie.

Wejście na warsztaty o godz.: 18.15, 19.00, 19.45, 20.30, 21.15, 22.00. Orientacyjny czas: 30 minut. Koszt: 50 zł od osoby.

Wejściówki do nabycia w Willi Caro (w godzinach otwarcia).

Regulamin tu:

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj