18 czerwca 2016 roku w niewielkiej hali przy ulicy Dubois, w której wcześniej mieścił się zakład produkcji okien, garstka pasjonatów zdrowej żywności z nieformalnej kooperatywy spożywczej Tomata, dzięki dotacji z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, zorganizowała otwarte warsztaty i prelekcje na temat zdrowego wypieku chleba, zapraszając do współpracy jedynego wówczas w regionie ekologicznego piekarza, Bogdana Smolorza. Imprezie towarzyszył niewielki bazarek, dosłownie kilka stanowisk z naturalną żywnością, które cieszyły się tak dużym zainteresowaniem, że organizatorki postanowiły iść za ciosem i powtórzyć go już dwa tygodnie później.
Takie były początki gliwickiego Targu na Zielonym. Trzy lata temu inicjatywa z centrum miasta przeniosła się do pięknego, postindustrialnego i o wiele większego obiektu - Hali Modeli Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych. Większa przestrzeń umożliwiła rozwój współpracy z większą liczbą wystawców - dziś Fundacja Na Zielonym, formalny organizator Targu, stale lub sezonowo współpracuje z ponad osiemdziesięcioma lokalnymi rolnikami, drobnymi wytwórcami, rzemieślnikami i rękodzielnikami.
Jako jeden z niewielu tego typu projektów w skali kraju, Targ prowadzony jest przez organizację pozarządową, nie nastawioną na zysk, a realizację innych celów - promocję zdrowej żywności, lokalnych produktów, idei sprawiedliwego handlu. Pomaga w rozwoju lokalnym, małym wytwórcom tradycyjnej żywności (w dużej części rolnikom), którzy nie mają szans konkurować ceną z globalnymi koncernami. Skutecznie jednak konkurują jakością, docenianą przez liczne grono klientów, którzy w każde sobotnie przedpołudnie przyjeżdżają na zakupy nawet ze stosunkowo odległych od Gliwic miejscowości.
W najbliższą sobotę, 17 czerwca, Targ zaprasza na specjalną, urodzinową edycję, podczas której na wszystkich gości będzie czekać moc prezentów przekazanych przez wystawców. Aby je otrzymać, trzeba będzie wykazać się znajomością historii Targu, prowadzona będzie również zbiórka charytatywna na rzecz gliwickiej Fundacji NieOdkładalni, która organizuje opiekę wytchnieniową dla rodzin osób niepełnosprawnych.
Warto odwiedzić Targ na Zielonym nie tylko w tę sobotę. To idealne miejsce dla wszystkich, którzy cenią w żywności jakość, dobry, prosty skład, szukają nietuzinkowych smaków, chcą wiedzieć gdzie, z czego i w jaki sposób powstaje to, co ląduje na ich talerzu, a przede wszystkim, osobiście poznać ludzi, którzy za tym stoją.
Targ na Zielonym odbywa się w każdą sobotę od 8.00 do 12.00
ul. Wincentego Pola 9, Gliwice
fb.com/TargnaZelenym
www.nazielonym.pl
Więcej szczegółów na temat urodzin Targu w wydarzeniu na FB:
https://www.facebook.com/events/1192755011526790?ref=newsfeed
Materiał partnera
Komentarze (0) Skomentuj