Odwiedzimy tym razem egzotyczne miejsce - Tajlandię! Za oknem zimno, zatem rozgrzejmy nasze podniebienia wyrazistą zupą tajską.

Został Ci niedzielny rosół? Łamiąc popularny poniedziałkowy schemat w naszych domach i zamiast przemiany w popularną pomidorówkę, proponuję zamienić rosół w zupę tajską. Pozwoli to Ci się przenieść na chwilę do kraju rajskich widoków i orientalnych smaków.
Niezbędne produkty do wykonania tego dania znajdziesz w większych marketach na dziale „kuchnie świata”. Pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka podsmaż wraz z ulubionymi przyprawami i cebulą. Następnie dodaj paprykę czerwoną i żółtą. Kontynuuj smażenie przez około 3 minuty. Dodaj te składniki do podgrzewającego się w rosołu. Na tej samej patelni zrobimy krewetki. Ja korzystam ze świeżych. Tak, wiem… Ich przygotowanie może być uciążliwe. Trzeba się pozbyć pancerza i jelita. Spokojnie dasz radę! Po usunięciu tej „zbroi” wystarczy naciąć krewetkę wzdłuż i za pomocą wykałaczki wyciągnąć „to czarne coś”. Smaż od 3-5 minut na maśle i posiekanym czosnku. Dodaj je do garnka z rosołem wraz z mlekiem kokosowym, startym imbirem, sosem rybnym, czerwoną pastą curry oraz sokiem z limonki (połowę limonki zostaw do dekoracji). Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, wzbogać danie o ostrą papryczkę. Gotuj przez około 40 minut w średniej temperaturze. Pod koniec dodaj sól, pieprz, posiekaną kolendrę oraz szczypiorek. W osobnym naczyniu przygotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu. Z nim podawaj zupę. Udekoruj według uznania.
PS. Pamiętajcie, im ładniej wygląda danie, tym lepiej smakuje! Jak to mawiają Tajowie „Taan hai a roi!”, co oznacza „Jedz pysznie!”.

SKŁADNIKI:
1l rosołu
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 cebula
2 łyżki masła
10 krewetek
2 łyżki startego świeżego imbiru
2 piersi pojedyncze z kurczaka
6 główek czosnku
1 limonka
2 łyżki sosu rybnego
5 łyżeczek czerwonej pasty curry
1 pęczek kolendry
1 szczypiorek
1 ostra papryczka (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
makaron ryżowy

Więcej pyszności znajdziecie TUTAJ 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj