Ciao a Tutti! Włochy zdecydowanie urzekły mnie swoimi smakami. Ta kulinarna podróż po Italii niech się nigdy nie kończy. Proponuję Wam magiczny dla podniebienia smak kremu z czerwonych warzyw, do tego pieczonych.
Dobre i świeże produkty do tego dania możecie dostać w miejscu chyba znanym każdemu gliwiczaninowi, to Stragan u Oli. Ja tam zrobiłem swoje zakupy. Zacznijmy ten prosty w przygotowaniu przepis.To kolejna propozycja przemiany niedzielnego rosołu w coś pysznego. Potrzebujemy zaledwie kilka produktów, by cieszyć się ciekawym smakiem. Pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek przekrawamy na pół i dajemy do naczynia żaroodpornego, wszystko przyprawiamy ulubionymi przyprawami oraz oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni w opcji termoobieg. Tam dajemy wypełnione produktami naczynie na około 35 minut. W tzw. międzyczasie podgrzewamy nasz niedzielny rosół. Następnie przekładamy do niego upieczone warzywa. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy. Czas podać nasz krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, dodajemy rozerwany kawałek sera typu burrata i oprószamy płatkami chili. Jak to mawiają we Włoszech, buon appetito, co oznacza smacznego!
SKŁADNIKI:
1,5 l bulionu
3 szt. papryki czerwonej
2 kg pomidorów
2 szt. cebuli czerwonej
1 główka czosnku
ser typu burrata
1 łyżeczka płatków chili
sól, pieprz
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj