Znów Włochy! Makarony chyba nigdy mi się nie znudzą. W internecie przewija się ciągle pewien popularny włoski makaron z pomidorkami koktajlowymi oraz burratą.

Ten przepis zaskoczył mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Postanowiłem odtworzyć to i delikatnie stuningować. Obiecuję Wam, że tym smakiem zaskoczycie swoich bliskich. Gotowi na nową kulinarną przygodę? Do dzieła!

Na patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy czosnek oraz szalotkę. Po kilku minutach nasza oliwa nabierze aromatu tych warzyw. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i pozwalamy się im prażyć do momentu zarumienienia skórki. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, by zrobić skwarki. W t międzyczasie przygotujmy makaron typu tagliatelle, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do naczynia przekładamy nasze podpieczone warzywa. Dodajemy do tego ser typu burrata. Wszystko razem blendujemy. Powstały sos dodajemy z powrotem na patelnię. Przekładamy tam ugotowany al dente makaron i wzbogacamy to o pół szklanki wody z jego gotowania. To doda kremowości naszemu sosowi. Następnie dodajemy tam skwarki z boczku. Wszystko mieszamy i podajemy w głębokich talerzach. Uwierzcie, to będzie pycha! Jak to mawiają we Włoszech, buon appetito, co oznacza smacznego!  

SKŁADNIKI:
- 700 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 1 ser typu burrata
- 200 g wędzonego boczku
 200 g makaron tagliatelle
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz

Więcej przepisów TUTAJ

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj