Karnawał trwa w najlepsze! Tym razem zostajemy w Polsce i odwiedzamy kulinarne zaułki dawnego PRL-u. Co powiecie na pyszny tatar ze śledzia? Wielu z Was pamięta pewnie czasy, gdy w domu przygotowywało się ten rarytas. Planujesz prywatkę z najbliższymi? Odtwórzmy dla nich tę kultową przekąskę, w nieco nowocześniejszym wydaniu.

Będziemy potrzebowali kilkunastu składników. Śledzie typu Matias, ogórki kiszone, ulubione grzyby marynowane, koperek, czerwoną cebulę, kapary, musztardę, majonez, bułkę tartą, żółtka z jajek, olej oraz sól i pieprz. Zanim wybierzecie się na zakupy, odwiedźcie koniecznie swoje spiżarki. Często korzystam z tych od rodziców i babci. Zapewniam, tam czasami znajdziemy skarby, które przygotowali w sezonie.

Zacznijmy ten przepis od tzw. „wisienki na torcie”, czyli płynnego żółtka w panierce. Na talerz wysyp bułkę tartą, następnie delikatnie umieść w nim żółtka i posypuj. Wstaw do lodówki na około dwie godziny. W międzyczasie wypłucz śledzie oraz osusz, następnie posiekaj je w kostkę. To samo zrób z ogórkiem kiszonym, grzybami, cebulą, koperkiem oraz kaparami. Umieść składniki w jednym naczyniu. Dodaj musztardę (proponuję Dijon i francuską), majonez, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Przed nami najtrudniejsza część zadania – płynne żółtka w panierce. Damy radę? Pewnie, że tak! Wyciągnij żółtka z lodówki i smaż je w głębokim oleju na złocisty kolor od 1 do 2 minut. Mamy to! Zabieramy się za składanie dania. Tatar uformuj na kształt okręgu, a na górę daj to płynne „złoto”, ozdób koperkiem i marynowanym grzybkiem. Możesz delikatnie skropić cytryną dla podkręcenia smaku lub dodać płatki chili dla ostrości. Podawaj do stołu tradycyjnie z chlebem lub grzankami.

Przypominam „śledzik lubi pływać” (Ta opcja jest wyłącznie dla dorosłych :-)). Smacznego!
         
SKŁADNIKI NA TRZY PORCJE:
350 g śledzia typu Matias
3 jajka
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
Kilka grzybów marynowanych
1 duży ogórek kiszony
2 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki majonezu
300 ml olej do smażenia
100 g bułki tartej
sól, pieprz

Więcej pyszności na instagram.com/dorian_gotuje/

 

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj