Bonjour! Wyruszamy w kulinarną podróż do kolejnego kraju - Francji, skąd pochodzi to danie. Ten kruchy wypiek można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. 

My skupimy się na tej wytrawnej wersji, a wypełnimy ją kolorowym i smakowitym farszem. Co powiecie na to, by składniki nadzienia pochodziły z różnych regionów świata? Obiecuję, to będzie fajne połączenie!

Przed wyruszeniem na zakupowy szał, przeglądamy swoją lodówkę i spiżarkę. Coś tam na pewno znajdziemy. Do tego dania potrzebujemy jajka, mąkę, śmietankę 30%, pierś z kurczaka, szpinak baby, suszone pomidory, ser typu feta, kulkę sera mozzarella, czosnek oraz orzechy włoskie.

Zacznijmy od zagniatania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko oraz trochę soli umieść w misce. Wyrabiaj do połączenia się składników. Odstaw na 30 minut. W międzyczasie przygotujmy farsz. Na patelni usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z ulubionymi przyprawami. Na tej samej patelni zacznij podsmażać szpinak z czosnkiem, a pod koniec dodaj śmietankę. Na blachę od tarty rozłóż przygotowane ciasto i nakłuj je widelcem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w opcji termoobieg. Piecz do zarumienienia się ciasta, około 15 minut. Następnie na upieczony spód dodaj składniki nadzienia. Porozrzucaj kurczaka, szpinak, suszone pomidory, pokruszone kawałki sera feta oraz mozzarelli. Piecz jeszcze przez około dwadzieścia minut. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło.

Jak to mawiają we Francji, „Bon appétit!”

SKŁADNIKI NA TARTĘ:
300 g mąki pszennej typu 450
170 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI DO FARSZU:
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku
50 g suszonych pomidorów
90 g sera typu feta
60 g sera mozzarella
200 ml śmietanki 30%
Sól, pieprz

Więcej przepisów TUTAJ

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj