Good morning! Wybierzmy się w kulinarną podróż za Atlantyk. Ta destynacja intryguje zapewne każdego z nas pod względem różnorodności smaków. Nic dziwnego, właśnie stamtąd zaczerpnęliśmy kilka przepisów, które wpisały się na stałe w europejskie menu. Może by tak jeden klasyk z nich przenieść do naszych domów? To nic trudnego. Potrzebujemy zaledwie kilku składników i... dużej cierpliwości. To co? Do dzieła!

Nasze mięso z łopatki wieprzowej musimy odpowiednio przyprawić. Proponuję mieszankę - sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany oraz ulubiona musztarda. Dokładnie nacieramy mięso naszą kompozycją dodatków. Do naczynia żaroodpornego nalewamy czerwone wino, u mnie to było Chianti. Cebulę kroimy w centymetrowe plastry, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie naszego przyprawionego mięsa na tych plastrach cebuli. Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni o opcji termoobieg i wkładamy tam nasze naczynie. Teraz najgorsze… Czas oczekiwania. Obiecuję, że smak tego mięsa zrekompensuje to! Musimy piec nasze danie około 6 godzin.  Po tym czasie wyciągamy naczynie i za pomocą dwóch widelców te delikatne mięso rozrywamy. Kombinacji podania może być wiele. Proponuję w formie burgera z ulubionymi dodatkami bądź na talerzu z ziemniakami i surówkami.
Jak to mawiają w Ameryce „Enjoy your meal”, co oznacza smacznego!  

SKŁADNIKI:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
500 ml wina czerwonego
1 łyżka musztardy
szczypta czosnku granulowanego
sól, pieprz

Więcej przepisów TUTAJ

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj