Śląsk, nasza Mała Ojczyzna to kopalnia kulinarnych pyszności, choć tak naprawdę opiera się na prostych składnikach, takich jak ziemniaki, kapusta i mięso. 

Kluski, rolada, modra kapusta, wodzionka, żurek - to jedne z najbardziej rozpoznawalnych dań, które kochają nie tylko Ślązacy. Ja zaproponuję coś nieco innego, ale w naszych regionalnych klimatach… Będą to pierogi z mięsem w czarnym cieście!

Zacznijmy od tego ciasta właśnie. Teraz wielu z Was zastanawia się: jak to czarne? To możliwe? Tak! Nic prostszego, musicie udać się do Pani Ani, która prowadzi sklep „Kształt cukru” w Gliwicach przy ulicy Rybnickiej, a tam znajdziecie barwniki spożywcze i inne bajery do tworzenia nietuzinkowych rzeczy! Przygotujcie mąkę, gorącą wodę, kilka kropel czarnego barwnika, olej i sól. Czas na zagniatanie ręczne ciasta lub za pomocą robota planetarnego. Musi być ono sprężyste. Następnie zostawiamy je do odpoczynku, przykrywając zwilżonym ręcznikiem kuchennym na niecałą godzinę. Często w naszych śląskich domach prowadzimy kuchnię „zero waste”, wykorzystując produkty z „gara” do innych dań. Tym razem składniki z niedzielnego rosołu przemienimy w pyszne nadzienie do pierogów. Zmiel te skarby: mięso (użyłem wołowego, z kurczaka oraz kaczki), marchewkę, pietruszkę oraz seler. Dodaj do tego posiekaną i podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy - standardowo używam sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka chwil. Czas na najbardziej pracowitą część przepisu. Lepienie… Nie należy to do najłatwiejszych zadań. Dla wprawionych to kilka chwil, ale początkującym polecam podpatrzeć w internecie jak to się robi. Motorem napędowym do działania jest perspektywa podania tych „innych” pierogów naszym bliskim!

Jak to godomy po naszymu: polyj to łomastom ze cwibli (polej to smażoną na złoto cebulą). Smacznego!
  
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąka pszenna typu 500g
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
Kilka kropel barwnika czarnego spożywczego
Szczypta soli

SKŁADNIKI DO FARSZU:
1kg mięsa gotowanego
1 marchewka gotowana
1 pietruszka gotowana
¼ selera gotowanego
2 cebule
1 pęczek pietruszki
Sól, pieprz, czosnek granulowany

Dorian gotuje

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"