Znudził się Wam kotlet drobiowy lub zwykła grillowana pierś z kurczaka?
Ta potrawa to moja kartka z pamiętnika - w domu rodzinnym gościła na stole podczas różnych przyjęć okolicznościowych. Podzielę się z Wami przepisem na te jednogarnkowe danie, które podbije Wasze podniebienia. Jedno naczynie, kilka składników, równa się smakowity posiłek. Kurczak wcale nie musi być nudny. Zróbmy go w delikatnym i kremowym sosie śmietanowo-porowym! Uwierzcie na słowo, zakochacie się tej potrawie! Zacznij od pokrojenia w plastry piersi z kurczaka. Dodaj do nich przeciśnięty ząbek czosnku, 10 ml oliwy z oliwek oraz swoje ulubione przyprawy. Wymieszaj wszystko i zostaw na 20 minut do zamarynowania. Następnie pokrój cebulę w kostkę oraz por w drobne plastry. Do rozgrzanego garnka dodaj masło, a następnie zamarynowanego kurczaka. Smaż na złocisty kolor. Czas na składniki, które dodadzą charakteru temu daniu. Por wraz z cebulą dorzuć do tego naczynia. Kontynuuj smażenie do miękkości dodanych produktów. Wzbogać to wszystko śmietaną. Zrób tym składnikom tzw. saunę. Przykryj garnek pokrywką, a następnie na wolnym ogniu duś około 40 minut. Atutem tego dnia jest to, że można je podać w towarzystwie różnych dodatków, takich jak makaron, ziemniaki oraz kluski. To jest tak pyszne, że pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!
SKŁADNIKI:
3 piersi z kurczaka
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 ml oliwy z oliwek
20 g masła
400 g śmietany 18%
natka pietruszki
sól, pieprz
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj