Günaydin! Udajmy się do kraju leżącego u styków dwóch kontynentów – Europy oraz Azji. Do Turcji. Stambuł, Kapadocja czy Pamukale to miejsca, które warto tam odwiedzić. Natomiast my odtworzymy popularne tureckie śniadaniowe danie zwane Cilbir, wyglądające niczym poranne przeloty kolorowych balonów nad baśniową Kapadocją.

To nic innego jak słynne jajka po turecku, które podbiły kulinarny świat! Ostrzegam, zakochacie się w tej kremowej pyszności! Zacznijmy od przygotowania jogurtu greckiego. Do małej miseczki daj trzy łyżki stołowe jogurtu, skrop sokiem z cytryny, dodaj pół łyżeczki oliwy z oliwek, wyciśnij czosnek oraz przypraw solą i pieprzem. Odstaw do połączenia się składników. Czas by zrobić kilka czynności naraz. Damy radę? Pewnie, że tak!

Patelnia, garnek i odpalamy palniki. Do garnka wlej wodę i dodaj ocet, doprowadź do wrzenia. Równolegle do tego rozgrzej patelnię, dodaj masło i szczyptę płatków chili, by powstało nam palone masło. Nie zapomnij, by w międzyczasie przyrumienić pieczywo. Jajka wbij do osobnych naczyń, np. szklanki, kubka czy kokilki. W garnku zrób łyżką wir i zmniejsz temperaturę do średniej, powoli przelewając jajka do naczynia. Trzymaj je tam około 3 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Właśnie zrobiliśmy jajka w koszulce. Następnie za pomocą małego sitka lub łyżki wyłóż je na ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru wody.

W tym czasie zrobiło się nam płynne złoto z chili. Zgrillowane grzanki już też powinniśmy mieć gotowe. Złóżmy te danie. Na talerzu rozsmaruj nasz jogurt grecki, przełóż jajka, polej obficie palonym masłem z chili i posyp ulubionymi ziołami. Użyłem szczypiorku. Podawaj z grzankami. Atutem tego dnia jest to, że nie musimy używać sztućców, po prostu maczamy tam nasze pieczywo.

Jak to mawiają w Turcji: „Afiyet olsun” co oznacza „Smacznego”!

SKŁADNIKI:
2 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki oliwy z oliwek
1  łyżeczka płatków chili
garść szczypiorku
30 g masła
sól i pieprz
kilka kromek podpieczonego chleba

Więcej przepisów TUTAJ

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj