Kalimera! Co powiecie na kulinarną podróż do kraju słynącego z góry Olimp oraz mitycznych bogów i herosów?

Czas na słoneczną Grecję, która cechuje się bajkowymi krajobrazami, urokliwymi wyspami, lazurowym kolorem morza, a przede wszystkim fantastyczną śródziemnomorską kuchnią! Gdy byłem tam na wakacjach urzekło mnie jedno z tamtejszych tradycyjnych dań. To była właśnie musaka. Dodajmy trochę tego greckiego smaku oraz promieni słońca na nasze talerze.
Pokrój bakłażana w około jednocentymetrowe plastry. Posól i odstaw na 20 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i smaż na złocisty kolor. Niech odpocznie na talerzu, a my zabierzmy się za kolejne składniki naszego dania. Na tej samej patelni podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj tam mięso mielone i kontynuuj smażenie. Dołóż do tego pomidory z puszki i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Czas na złożenie naszej greckiej zapiekanki, gdzie składniki przeplatają się niczym nogi podczas tańczenia tradycyjnej Zorby. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaka pokrojonego w cienkie plastry oraz dodaj bakłażana. Następnie daj warstwę przygotowanego mięsa mielonego. Powtórz ponownie tę czynność – ziemniak, bakłażan i mięso. Teraz przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę tworząc tym samym zasmażkę. Powoli dolewaj mleka, mieszając aż powstanie aksamitny sos. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wylej to na naszą zapiekankę. Dodaj ser żółty oraz pokruszony ser feta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni w opcji termoobieg i piecz około 40 minut do zarumienienia się serów. Pięknie będzie wyglądało, gdy podasz te danie w naczyniu żaroodpornym na desce, a każdy poczęstuje się sam.

Jak to mawiają Grecy „Kali oreksi!” co oznacza „Smacznego!”.

SKŁADNIKI NA BESZAMEL:
500 ml mleka
30 g masła
50 g mąki pszennej
½  łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

SKŁADNIKI MUSAKI:
3 bakłażany
2 duże ziemniaki
1 średnia cebula
100 g sera typu feta
100 g sera żółtego
1 puszka pomidorów krojonych
1 kg mięsa mielonego
1 czosnek
sól i pieprz

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj