Ahoj! Odwiedźmy tym razem krainę naszych sąsiadów zza Olzy. Czechy, które na pewno kojarzą się nam z rozciągającymi krajobrazami górskimi, malowniczymi miasteczkami oraz Pragą, przyciągają turystów z całego świata.
Zapewne też pamiętacie tę słyną bajkę o Kreciku czy Rozbójniku Rumcajsie. Nie możemy jednak zapomnieć jeszcze o kilku kultowych rzeczach, jakie zawdzięczamy sąsiadom, takich jak gulasz czeski z knedlami, smażony ser, zupa czosnkowa, kolorowe cukierki Lentilky, czekolada Studentskà oraz złoty trunek wyskokowy z Pilzna. My skupimy się na tej aromatycznej polewce. Tę pozycję w domowym menu planuję z początkiem nowego tygodnia, gdzie z niedzielnego obiadu zostaje mi rosół. To kolejny pomysł na smaczną i szybką przemianę w wyrazistą zupę czosnkową. Zrobimy to w kilku prostych krokach. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj tam posiekaną drobno cebulę. Do naczynia z zupą przeciśnij obrany wcześniej czosnek. Przełóż z patelni do garnka te podsmażone składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż nasza zupa przejdzie wszystkimi aromatami. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem według uznania. Podawaj zupę gorącą w towarzystwie grzanek, tartego sera na małych oczkach oraz posiekanej natki pietruszki. Kumulacja tych wszystkich składników tworzy wyjątkowy bukiet zapachowy, który unosi się w całym domu. Jak to mawiają w Czechach „dobrou chut’!” co oznacza „smacznego!”
SKŁADNIKI:
1,5 litra rosołu
15 ząbków czosnku
natka pietruszki
100 g wędzonego boczku
100 g twardego żółtego sera
1 średnia cebula
Sól, pieprz i suszony
majeranek
kilka kromek podpieczonego
chleba pokrojonego w kostkę
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj