Święta, święta i po świętach. Większość z nas objadło się w Wielkanoc różnymi specjałami, zarówno tymi wytrawnymi, jak i słodkimi. 

Wielu z Was zastanawia się, co by tu ugotować lżejszego. Śpieszę z pomocą i przedstawiam Wam przepis na kurczaka cytrynowego, którego można podać w tradycyjny sposób w towarzystwie ziemniaków lub w formie pysznej sałatki. Do dzieła!

Pierś z kurczak przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie przyprawy - paprykę słodką, opcjonalnie paprykę ostrą, sól, pieprz, kurkumę oraz czosnek granulowany. Do tej mieszkanki ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z niej sok. Dodatkowo wzbogacamy marynatę o koncentrat pomidorowy i oliwę z oliwek. Dodajmy tam nasze piersi z kurczaka i natrzyjmy je powstałą pastą. Odstawmy na kilka chwil, by nasz kurczak przeszedł przyprawami. Najlepiej wychodzi, gdy zostawimy go na noc w lodówce, otoczonego tą mieszanką smaków. Na rozgrzaną patelnię kładziemy nasze piersi z kurczaka oraz połowę cytryny odwróconej stroną miąższu do naczynia, by ją karmelizować. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe! Czas na podanie naszego bohatera. Można to zrobić w sposób tradycyjny z ziemniakami i surówką lub w formie sałatki np. z mieszanką sałat, pomidorem, awokado, oliwkami, pokruszonym serem typu feta i octem balsamicznym. Na koniec kurczaka skrapiamy obficie naszą przyrządzoną cytryną z patelni.
Życzę Wam lekkiego smacznego!   

SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
30 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy

Więcej przepisów TUTAJ

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj