W Gliwicach przy ulicy Wodnej są drzwi do innej kulinarnej kultury. Otwieram je i mam ochotę ukłonić się w japońskim stylu. Siadam przy stole, a do ręki, zamiast noża i widelca, biorę drewniane pałeczki. Tak zaczyna się podróż na Daleki Wschód. 
Po drodze do krainy orientalnego smaku oglądam jeszcze mijane krajobrazy - prosty, spokojny, surowy wręcz wystrój lokalu. Jak surowa ryba, tutejsza specjalność. Podano do stołu, jestem na miejscu. W Sushi Arigato, japońskiej restauracji.

Dla początkujących - krótka lekcja. Sushi (gotowany ryż z dodatkami surowych ryb, owoców morza, wodorostów, grzybów czy warzyw) je się pałeczkami. Ale mniej wprawieni nie muszą się przejmować - dozwolone również palce. Do dania otrzymuję: sos sojowy, w którym sushi maczam, wasabi, czyli zielony chrzan (uwaga, ostry!) i imbir, czyszczący moje kubki smakowe.   

Podano nigiri sushi. Coś dla prawdziwych smakoszy, którym już jestem. Kawałek świeżej surowej ryby lub owoców morza, ułożone na ryżu. Wybór bogaty: okoń morski, węgorz, łosoś, krewetka, ośmiornica, kałamarnica...
Podano maki sushi, moje ulubione "rolki" - wybrany składnik zawinięty w ryż lub wodorosty. A ja coraz lepiej znam Japonię. Uczę się jej, smakując. 
Oshinoko - ryż i rzodkiew, sake - ryż i łosoś, kanpyo - ryż i tykwa. Jest maki z łososiem, tuńczykiem w oleju, grzybami shitake. A polecane szczególnie - krewetki w tempurze, z awokado, polane sosem mango. 
Do tego specjalnie dobrane wina, jak śliwkowe (choya) czy morelowe (umeshu) albo znakomity sok aloesowy. 

Restauracja ma w karcie także coś dla tych, którzy jeszcze do sushi się nie przekonali. Miski ryżu z warzywami, kurczakiem, krewetkami, sałatkę z chińskim makaronem, wyśmienitą kaczkę w sosie teriyaki. Są też zestawy specjalnie dla dzieci.

Nowością zaś i specjalnością (zajadają się tym daniem nawet przebywający w Gliwicach Japończycy) jest ramen. Zdrowa, pożywna zupa z kawałkami mięsa, sałatą, kiełkami, grzybami, jajkiem oraz makaronem - najlepsza w okolicy, prawdziwe mistrzostwo świata. 

Sushi Arigato to najstarsza restauracja sushi w Gliwicach. Powstała w 2005 r. i choć od tamtego czasu wyrosła jej konkurencja, niczego to nie zmieniło. Arigato wyróżnia bowiem jakość i doświadczeni sushi masterzy. 
Właściciele powiedzieli sobie kiedyś: "albo najlepiej, albo wcale". I wybrali to pierwsze. 

SUSHI ARIGATO
Gliwice, ul. Wodna 5
tel. 32 231 60 47 
e-mail: sushigliwice@gmail.com

PROMOCJA        

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"