Już od ośmiu lat mieszkańcy Gliwic mogą zaopatrywać się w zdrową żywność nie tylko w ekologicznych sklepach, ale też bezpośrednio u lokalnych rolników i drobnych przetwórców, co sobotę, na Targu na Zielonym, w Hali Modeli GZUT przy ul. Wincentego Pola 9.

Miejsce, utworzone i prowadzone przez Fundację Na Zielonym, jako jedno z niewielu w kraju nie jest wyłącznie projektem biznesowym, ma też wymiar społeczny. Oprócz ekologicznej marchewki, chleba z płaskurki i samopszy, kozich, owczych i krowich serów, jakościowych wędlin, nagradzanych na ogólnopolskich konkursach, raz w miesiącu wymienimy się tutaj książkami na gościnnym stanowisku Miejskiej Biblioteki Publicznej, zdarzy się, że wypleciemy koszyk z wikliny lub wianek, zrobimy sojową świecę albo bransoletkę z naturalnych kamieni.  

Co tydzień na Targu można zrobić zakupy u 30-40 wystawców. I choć formalnie sprzedaż startuje o 8.00, już ponad godzinę wcześniej ustawiają się w kolejkach pierwsi klienci. Największym zainteresowaniem cieszą się warzywa, wędliny, nabiał i pieczywo, ale dostaniemy tu również ryby świeże i wędzone, przetwory, miody, soki, oleje wytłaczane na bieżąco podczas targu, wegańskie pasty i smarowidła, grzyby, bakalie, słodkie naturalne wypieki, delikatesowe produkty hiszpańskie, włoskie czy marokańskie. Pojawiają się naturalne kosmetyki, czasem goszczą tu również lokalni twórcy rękodzieła.

 


W najbliższą sobotę, 15 czerwca, Targ zaprasza na specjalną, urodzinową edycję. Na wszystkich gości tego dnia czekać będzie konkurs z licznymi nagrodami, przekazanymi przez wystawców, Stół Dobroci z degustacją targowych smakołyków i wypieków Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata, wymiana książkowa i specjalne niespodzianki przygotowane przez Miejską Bibliotekę Publiczną, warsztaty architektoniczne dla dzieci prowadzone przez PLGBC - Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego, zielony tort i oczywiście również zielone lody ze swojskiego mleka koziego i owczego z gospodarstwa Kozie Wzgórze. 

 

Ceny? Zapewne wyższe od tych w dyskontach (choć czasem można by się zdziwić!). Ale też produktów tej jakości, wytwarzanych na niewielką skalę, w zwykłych sklepach nie znajdziemy. Na targu sprzedawcy zazwyczaj są równocześnie wytwórcami - możemy przeprowadzić u nich dokładny wywiad na temat składu, pochodzenia i procesu produkcji.
W trakcie urodzinowego Targu prowadzona będzie zbiórka charytatywna na rzecz gliwickiej Fundacji NieOdkładalni, która organizuje opiekę wytchnieniową dla rodzin osób niepełnosprawnych.

Targ na Zielonym odbywa się w każdą sobotę od 8.00 do 12.00
ul. Wincentego Pola 9, Gliwice
fb.com/TargnaZelenym
www.nazielonym.pl
Więcej szczegółów na temat urodzin Targu w wydarzeniu na FB:
https://www.facebook.com/events/1653397235477779
 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj

Akceptuję
Akceptując cookies, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.Administratorem danych osobowych użytkowników strony: https://www.nowiny.gliwice.pl są „Nowiny Gliwickie” Spółka z o.o. zwanym dalej NG.

Każda osoba fizyczna ma prawo do pozyskania informacji, czy i jakie jej dane są przetwarzane przez NG (https://www.nowiny.gliwice.pl/polityka-prywatnosci),jak również ma prawo dostępu do swoich danych oraz żądania ich sprostowania, usunięcia lubograniczenia przetwarzania. Nadto osoba ta ma prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do ich przenoszenia oraz cofnięcia udzielonej zgody, które będzie skutkować w momencie otrzymania przez NG stosownego oświadczenia.Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych, kontaktując się z Administratorem Danych Osobowych NG poprzez adres e-mail rodo@nowiny.gliwice.pl lub za pomocą formularza kontaktowego nastronie: https://www.nowiny.gliwice.pl/redakcja-kontakt"