Już od ośmiu lat mieszkańcy Gliwic mogą zaopatrywać się w zdrową żywność nie tylko w ekologicznych sklepach, ale też bezpośrednio u lokalnych rolników i drobnych przetwórców, co sobotę, na Targu na Zielonym, w Hali Modeli GZUT przy ul. Wincentego Pola 9.
Miejsce, utworzone i prowadzone przez Fundację Na Zielonym, jako jedno z niewielu w kraju nie jest wyłącznie projektem biznesowym, ma też wymiar społeczny. Oprócz ekologicznej marchewki, chleba z płaskurki i samopszy, kozich, owczych i krowich serów, jakościowych wędlin, nagradzanych na ogólnopolskich konkursach, raz w miesiącu wymienimy się tutaj książkami na gościnnym stanowisku Miejskiej Biblioteki Publicznej, zdarzy się, że wypleciemy koszyk z wikliny lub wianek, zrobimy sojową świecę albo bransoletkę z naturalnych kamieni.
Co tydzień na Targu można zrobić zakupy u 30-40 wystawców. I choć formalnie sprzedaż startuje o 8.00, już ponad godzinę wcześniej ustawiają się w kolejkach pierwsi klienci. Największym zainteresowaniem cieszą się warzywa, wędliny, nabiał i pieczywo, ale dostaniemy tu również ryby świeże i wędzone, przetwory, miody, soki, oleje wytłaczane na bieżąco podczas targu, wegańskie pasty i smarowidła, grzyby, bakalie, słodkie naturalne wypieki, delikatesowe produkty hiszpańskie, włoskie czy marokańskie. Pojawiają się naturalne kosmetyki, czasem goszczą tu również lokalni twórcy rękodzieła.
W najbliższą sobotę, 15 czerwca, Targ zaprasza na specjalną, urodzinową edycję. Na wszystkich gości tego dnia czekać będzie konkurs z licznymi nagrodami, przekazanymi przez wystawców, Stół Dobroci z degustacją targowych smakołyków i wypieków Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata, wymiana książkowa i specjalne niespodzianki przygotowane przez Miejską Bibliotekę Publiczną, warsztaty architektoniczne dla dzieci prowadzone przez PLGBC - Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego, zielony tort i oczywiście również zielone lody ze swojskiego mleka koziego i owczego z gospodarstwa Kozie Wzgórze.
Ceny? Zapewne wyższe od tych w dyskontach (choć czasem można by się zdziwić!). Ale też produktów tej jakości, wytwarzanych na niewielką skalę, w zwykłych sklepach nie znajdziemy. Na targu sprzedawcy zazwyczaj są równocześnie wytwórcami - możemy przeprowadzić u nich dokładny wywiad na temat składu, pochodzenia i procesu produkcji.
W trakcie urodzinowego Targu prowadzona będzie zbiórka charytatywna na rzecz gliwickiej Fundacji NieOdkładalni, która organizuje opiekę wytchnieniową dla rodzin osób niepełnosprawnych.
Targ na Zielonym odbywa się w każdą sobotę od 8.00 do 12.00
ul. Wincentego Pola 9, Gliwice
fb.com/TargnaZelenym
www.nazielonym.pl
Więcej szczegółów na temat urodzin Targu w wydarzeniu na FB:
https://www.facebook.com/events/1653397235477779
Komentarze (0) Skomentuj