Poleca Katarzyna Ptok z cukierni Wisienka.
Nowa pora roku już na dobre rozgościła się w kuchni, a to za sprawą jesiennych produktów. Dzięki nim można przygotować pyszne dania, ale nie tylko. Kontynuujemy publikację przepisów, które idealnie sprawdzą się jesienią. Tym razem wybraliśmy ciasto znane każdemu, a mowa o jabłeczniku. Ciasta z jabłkami można spróbować w cukierni Wisienka przy ulicy Zwycięstwa. Przepis poleca cukiernik Katarzyna Ptok.
Składniki:
- jabłka
- mąka
- masło
- cukier puder
- cukier
- żelfix
- jajka
Sposób przygotowania:
1. Na początku przygotujemy spód ciasta. Do miski dodajemy 35 dag masła, 0,5 kg mąki, 20 dag cukru pudru oraz 3 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na blachę. Następnie wypiekamy ciasto kruche o grubości 1-2 cm w piekarniku nastawionym na termoobieg, na 180 stopni C. Czas pieczenia to 10-15 minut.
2. Następnie myjemy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę 1,5 kg jabłek. Pokrojone jabłka mieszamy z żelfixem (20 dag). Całość układamy na kruchym cieście.
3. Ostatni etap to przygotowanie kruszonki na wierzch ciasta. Do miski dajemy 80 dag masła, 80 dag cukru oraz 1,30 kg mąki. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie uformowaną kruszonkę trzemy na tarce o grubych oczkach na jabłka i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C, z funkcją termoobiegu przez 1 h.
Smacznego!
(pc)
Komentarze (0) Skomentuj