Kolejny region, kolejny smak, bogactwo morza! Udajmy się w kulinarny rejs po Bałtyku, który nie tylko słynie z popularnego bursztynu. Dorsz, śledź, flądra czy szprot to jedne z nielicznych gatunków ryb morskich, które tam żyją.

Wraz ze znajomymi płynąłem jachtem żaglowym ze Świnoujścia do Kopenhagi. Na środku Bałtyku dokonaliśmy transakcji wymiennej z rybakami. Z rybackiego kutra otrzymaliśmy wtedy wiadro ryb. Wybrałem dorsza. Pamiętam jak dziś jego świeży smak. Cechuje się delikatnym, soczystym, białym mięsem. Doskonale nadającym się do grillowania, smażenia, pieczenia czy też gotowania. Przedstawiam Wam przepis na niego, w nieco innym wydaniu, niż tym z łódki.

Co powiecie na zapiekaną rybę w towarzystwie warzyw? Do posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia połóż dwa filety dorsza. Następnie marchewkę pokrojoną w plastry rozłóż wokół ryby. Dodaj tam również różyczki z brokułu.

Czas na zrobienie kremowego sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę tworząc tym samym zasmażkę. Powoli dolewaj mleka, mieszając aż powstanie aksamitny sos. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, która nada charakter temu daniu. Następnie pokryj tym sosem składniki w naczyniu żaroodpornym. Opcjonalnie możesz dodać na górę mozzarellę. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opcji termoobieg piecz przez około 30 minut.

Podawaj zapiekankę posypaną czarnym sezamem i pestkami dyni. Smacznego, ahoj!

SKŁADNIKI NA BESZAMEL:
500 ml mleka
30 g masła
50 g mąki pszennej
½ gałki muszkatołowej
sól i pieprz

SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:
2 filety z dorsza
1 marchewka
½ brokułu
1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
pestki dyni
czarny sezam
sól i pieprz

 

Więcej przepisów TUTAJ

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj