Za najlepsze kawy ziarniste uznaje się arabikę i robustę. Zdominowały one rynek kawy pomimo tego, że dostępnych jest znacznie więcej gatunków.

Mogłoby się wydawać, że kawa arabica niezbyt różni się od robusty, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Jest naprawdę wiele różnic, o których przeciętny konsument nie ma nawet pojęcia. Warto uzupełnić wiedzę o nowe informacje, bo ułatwia to podjęcie odpowiedniej decyzji zakupowej. Obecnie można liczyć na szeroki wybór kaw, uprawiane są one w wielu krajach na całym świecie. Warunki uprawy mają ogromny wpływ na walory smakowo-zapachowe kawy, to samo dotyczy stopnia palenia i sposobu przechowywania.

Czym różnią się od siebie kawa robusta i arabica?

Większość osób nie będzie w stanie odróżnić na pierwszy rzut oka arabiki od robusty, ale jeśli zestawi się te dwa gatunki kawy, to można szybko dotrzeć wyraźne różnice. Dotyczą one jednak nie tylko wyglądu, ale też smaku i zapachu. Najpopularniejsza jest arabika. Stanowi ona aż dwie trzecie światowej produkcji tej popularnej używki. Wyróżnić można kilkanaście odmian arabiki, ale na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się kolejne. Obecnie arabikę uprawia się w kilkudziesięciu krajach. Smak arabiki jest zbalansowany, dosyć łagodny, wyraźnie czuć nuty kwiatowe i owocowe. Można nawet wyczuć posmak czekoladowy. To właśnie z arabiki powstają kawy z segmentu premium, czyli najwyższej jakości, uważane za najdroższe na świecie.

Niektóre odmiany arabiki kosztują ponad dwa tysiące złotych za kilogram, coś dla przeciętnego konsumenta jest wręcz absurdalnie wysoką kwotą. Zaraz po arabice jest robusta, którą uprawia się głównie w krajach azjatyckich. Różnią się w dużym stopniu od arabiki swoim specyficznym smakiem. Robusta jest bardzo gorzka, przez co najczęściej stosuje się ją w mieszkankach kawowych. W pojedynkę jest zbyt ciężka, goryczkowe nuty wręcz uniemożliwiają delektowanie się czystym napojem. Oczywiście nie brakuje różnych odmian robusty. Można znaleźć nawet takie ze słodkimi nutami, z wyczuwalnym posmakiem orzechowym lub czekoladowym. Robusta jest zdecydowanie tańsza, co wynika w dużej mierze z łatwiejszej uprawy.

O jakich różnicach można mówić w przypadku kawy arabika i robusta?

Ogromny wpływ na walory smakowo-zapachowe kawy ma sposób uprawy i obróbka ziaren. Warunki klimatyczne i wysokość upraw to kluczowe kwestie. Arabika cechuje się stonowanym smakiem, nutami kwiatowymi i owocowymi. Z kolei robusta jest gorzka, ciężka i ma głównie nuty czekoladowe. Słodkość arabiki wynika głównie z wysokiego stężenia cukrów, jest ono dwa razy większe niż w robuście. Spora różnica dotyczy także lipidów, arabica ma ich więcej aż o 60%, co ma ogromny wpływ na walory smakowe. Z kolei robusta odznacza się sporą zawartością kofeiny, więc ma silniejsze działanie pobudzające. Jeśli ktoś szuka kawy, która da szybki i mocny zastrzyk energii, to należy sięgnąć właśnie po robustę. Arabika jest trudniejsza w uprawie, podatniejsza na szkodniki i choroby, mało odporna na zmiany klimatyczne. Jej uprawa jest bardziej problematyczna, wymaga specjalnej troski. Robusta ma niskie wymagania, może rosnąć niemalże wszędzie. Ziarna arabiki są podłużne, prowadząca przez środek bruzda przypomina kształtem literę S. Z kolei ziarna robusty mają mniejsze wymiary, okrągły kształt, prostą bruzdę.

Szukasz wyjątkowości smaku? Zobacz świeże dostawy arabicy w sklepach z kawą lub sprawdź jaką ofertę ma najlepsza palarnia kawy.

Materiał partnera

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj