Śląsk, nasza Mała Ojczyzna to kopalnia kulinarnych pyszności, choć tak naprawdę opiera się na prostych składnikach, takich jak ziemniaki, kapusta i mięso. 

Kluski, rolada, modra kapusta, wodzionka, żurek - to jedne z najbardziej rozpoznawalnych dań, które kochają nie tylko Ślązacy. Ja zaproponuję coś nieco innego, ale w naszych regionalnych klimatach… Będą to pierogi z mięsem w czarnym cieście!

Zacznijmy od tego ciasta właśnie. Teraz wielu z Was zastanawia się: jak to czarne? To możliwe? Tak! Nic prostszego, musicie udać się do Pani Ani, która prowadzi sklep „Kształt cukru” w Gliwicach przy ulicy Rybnickiej, a tam znajdziecie barwniki spożywcze i inne bajery do tworzenia nietuzinkowych rzeczy! Przygotujcie mąkę, gorącą wodę, kilka kropel czarnego barwnika, olej i sól. Czas na zagniatanie ręczne ciasta lub za pomocą robota planetarnego. Musi być ono sprężyste. Następnie zostawiamy je do odpoczynku, przykrywając zwilżonym ręcznikiem kuchennym na niecałą godzinę. Często w naszych śląskich domach prowadzimy kuchnię „zero waste”, wykorzystując produkty z „gara” do innych dań. Tym razem składniki z niedzielnego rosołu przemienimy w pyszne nadzienie do pierogów. Zmiel te skarby: mięso (użyłem wołowego, z kurczaka oraz kaczki), marchewkę, pietruszkę oraz seler. Dodaj do tego posiekaną i podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy - standardowo używam sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka chwil. Czas na najbardziej pracowitą część przepisu. Lepienie… Nie należy to do najłatwiejszych zadań. Dla wprawionych to kilka chwil, ale początkującym polecam podpatrzeć w internecie jak to się robi. Motorem napędowym do działania jest perspektywa podania tych „innych” pierogów naszym bliskim!

Jak to godomy po naszymu: polyj to łomastom ze cwibli (polej to smażoną na złoto cebulą). Smacznego!
  
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąka pszenna typu 500g
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
Kilka kropel barwnika czarnego spożywczego
Szczypta soli

SKŁADNIKI DO FARSZU:
1kg mięsa gotowanego
1 marchewka gotowana
1 pietruszka gotowana
¼ selera gotowanego
2 cebule
1 pęczek pietruszki
Sól, pieprz, czosnek granulowany

Dorian gotuje

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj