Wiosna, ach to ty! Majówka tuż, tuż. To czas spotkań z bliskimi, tak chętnie organizowanych podczas tej magicznej pory roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Poczęstujmy wyjątkowym deserem naszych gości.
Te pyszne i intensywnie zielone ciasto szpinakowe z dodatkiem delikatnego kremu na bazie mascarpone, udekorowane ulubionymi owocami, zachwyci wszystkich. Możemy je podać również w formie okolicznościowego tortu. Ponownie polecam odwiedzić ceniony przeze mnie „Kształt cukru” od Pani Ani, który znajduje się przy ulicy Rybnickiej w Gliwicach. Tam możemy zaopatrzyć się w różne smakowite dodatki i dekoracje naszego deseru, by stał się wyjątkowy. Zaczynajmy!
Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody. W tzw. międzyczasie ubijamy jajka wraz z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając olej. Następnie wzbogacamy ją o szpinak. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodajemy to naszej misy ze wszystkimi produktami. Miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Masę wykładamy do naszej formy do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, w opcji termoobieg. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Jedną część w palcach rozdrabniamy i przekładamy do miski, będzie ona nam służyła do zrobienia „górki” przypominającej mech. Zimną śmietankę 36% ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy mascarpone oraz cukier wanilinowy. Spód ciasta pokrywamy tym delikatnym kremem. Następnie posypujemy naszym „słodkim mchem”. Finalnie dekorujemy ulubionymi owocami lub innymi dodatkami, by stworzyć nasze „zielone” dzieło.
Smacznego!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
150 ml oleju
400 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
200 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
16 g cukru wanilinowego
SKŁADNIKI NA DEKORACJI:
garść malin
garść borówek
słodkie dodatki (opcjonalnie)
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj